Motorprofiler

 

#

Bosse Bildoktorn

Efter ett misslyckat försök att bygga en eveighetsmaskin bestämde sig Bosse Andersson vid tio års ålder för att bli bilmekaniker.

Läs mer
#

Linda Tolind

Hon är en av Sveriges mest anlitade motivlackerare. Redan som liten gillade hon att rita, men det var längs vägarna hon hittade sin passion.

Läs mer
#

Mikaela Åhlin

Hon kommer från en av Svergies mest framgångsrika motorfamiljer, men hennes eget intresse för racingen väcktes först vid 12 års ålder. Men sedan dess har karriären pekat spikrakt uppåt för en av motorsportens stora svenska framtidshopp. Säsongen 2013 slutade i dur med andraplats på Nürburgring i Volkswagen Scirocco R-Cup. AD Bildelar fick en pratstund med Mikaela – om familjetraditioner, Tina Thörner, Barbie-kassettband och framtiden.

Läs mer
#

Patrik Lindgren

Att köra bil kan de flesta av oss identifiera oss med. Men hur är det att fotografera bilar? Patrik Lindgren är en välrenommerad motorfotograf av högsta rang. Hans verk ser du bland annat i motormagasinet Teknikens Värld. Vi fick en pratstund med Patrik om resor, bilar och att älska sitt yrke.

Läs mer
#

 

Tina Thörner

 

Läs mer
#

Carl-Ingemar Perstad – tre decennier bakom ratten

Han är en av Sveriges mest rutinerade motorjournalister, tillika hjärnan och hjärtat bakom kultprogrammet Trafikmagasinet som under 24 år huserade i Sveriges Television. Carl-Ingemar Perstad har vigt hela sitt liv åt bilar. Vi fick äran att byta några ord om fyllekörning, gruvtruckar och webb-TV.

Läs mer
#

Janne Blomqvist – din röst i racingcirkusen

Janne Blomqvist började sin journalistiska bana med radio i mitten av 90-talet. Med åren har han gjort sig känd som mångsidig sportkommentator med motorsport som specialitet. Tillsammans med motorexperten Eje Elgh förbereder han sig just nu som bäst inför en historisk Formel 1-säsong, med svenske Marcus Ericsson i en av bilarna. Vi fick en pratstund med Janne, om journalistrollen, rastlöshet och om livet som F1-reporter.

Läs mer
#

På drift i Hollywood med Samuel Hübinette

Har du någonsin hört talas om Samuel Hübinette? Det är inget att skämmas för, men faktum är att han hör till en av Racingsveriges mest anonyma världsstjärnor. I början av 2000-talet tog denne orädde Jokkmokk-son klivet över till Kalifornien, där han snabbt gjorde sig ett namn inom Formula Drift-serien. Idag är han etablerad som en av världens främsta stuntförare. Vi fick en pratstund med Samuel om isbanor, Hollywood och bergvärme.

Läs mer
#

Åsa Wallenrud – med teknik som livsstil

Som pryl- och motorskribent är Åsa Wallenrud antagonisten till gängse motorjournalist-normer. När hennes kollegor rabblar prestandasiffror, årsmodeller och rostskydd väljer hon själv att fokusera på körglädje, teknik och raggningsfaktor. Just nu kan du bland annat se henne som prylexpert på Expressen TV och i TV4 Nyhetsmorgon. Vi fick en pratstund med Åsa. Om journalistik, förändring och fransktalande proffsförare.

Läs mer
#

Felix Rosenqvist – plattan i mattan mot toppen

Han anses vara ett av Sveriges största racinghopp sedan Ronnie Petersons glansdagar. Vid 22 års ålder har han etablerat sig i den europeiska Formel 3-cirkusens absoluta toppskikt och rankades 2013 som en av världens 50 bästa racingförare – alla kategorier. Vi fick en pratstund med fartfantomen Felix Rosenqvist. Om racing, spelets regler och nästa steg.

Läs mer
#

Richard Göransson – ”Kraschkungen”

Vid 36 års ålder tycks hans hunger efter nya utmaningar och segrar vara starkare än någonsin. Vi fick en pratstund med racingstjärnan och örebroaren Richard Göransson. Om utmaningar, bebislängtan och smeknamnet ”Kraschkungen”.

Läs mer
#

Annie Seel – Rallydrottning som snart blir historisk

Hon kallas för Rallyprinsessan, men har en meritlista som med råge kvalificerar henne som Sveriges självskrivna rallydrottning. Annie Seel är en världsstjärna med ett pannben i bästa Gunde Svan-klass. 2015 blir hon historisk som första svensk att ha kört Dakarrallyt med både MC och bil. Vi fick en pratstund med Annie Seel. Om rally, lårkakor, och utmaningarna med att köra 1 500 mil i öknen.

Läs mer
#

Camilla Wernersson – En vinnarskalle i folkfesten

Billiga bilar, gemenskap och över 450 tävlingar om året. Folkrace har varit en del av svensk bilsport i över 30 år. Camilla Wernersson är en av landets bästa förare. Vi fick en pratstund med Camilla – om krascher, vinster och den livslånga kärleken till Saab 900.

Läs mer
#

Ted Örtberg – När ljudet är målet

Intresset för välljud fanns redan under tonåren. Idag är han en av landets främsta profiler inom bilstereo. Vi fick en pratstund med Ted Örtberg – om ljudprocessorer, Audi A4 Avant och gåshud i förarsätet.

Läs mer
#

Gustav Maljas stora kliv mot motorsportens finrum

2015 blir året då Gustav Malja på allvar tar steget in i motorsportens internationella rampljus. En satsning på Formula Renault 3.5 Series placerar det 19-åriga löftet högst upp i toppen av juniorracingens karriärstege, och i ett mästerskap som fostrat namn som Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Kevin Magnussen och Carlos Sainz Jr. Här berättar Gustav själv om den utmaning som väntar, om sitt första intryck av nya teamet och om den unika möjligheten att få tävla på Monte Carlos mytomspunna gator.

Läs mer
#

Michael Jonsson – Sveriges snålaste chefredaktör

 

Läs mer
#

Pontus Parneryd – en gladiators kamp mot klockan

Tick-tack, tick-tack, tick-tack. Det finns så mycket man vill hinna med från det att väckarklockan ringer på morgonen tills det är dags att återigen lägga huvudet på kudden. Livet är en ständig kamp mot klockan. I mångt och mycket är det just detta som en av racingvärldens snabbast växande sporter går ut på. I vår har Time Attack Sverigepremiär i Viasat Motor. Vi fick en pratstund med Pontus Parneryd – en av sportens snabbaste och vassaste förare.

Läs mer
#

Tom Blomqvist – om att ta klivet in racingens finrum

Han är till hälften svensk, hälften britt, ett fitness-freak av stora mått och son till en rallylegend. 2015 debuterade Tom Blomqvist, 22, i en av världens mest prestigefulla racingmästerskap – DTM-serien. Vi fick en pratstund med Tom. Om uppväxtåren, banden till Sverige och DTM-seriens unika status.

Läs mer
#

Joel Eriksson dominerar motorsportens tuffaste plantskola

Svensk racing surfar på en framgångsvåg. I Marcus Ericssons fotspår följer en rad unga, lovande förare som placerar sig högt upp i resultatlistorna världen över. Hetast av dem alla kan mycket väl vara 16-årige supertalangen Joel Eriksson.

Läs mer
#

Tobias Bager – Caltexmackens främste beskyddare

I somras köpte den 40-årige serviceteknikern Tobias Bager ett nytt hus i skånska Mörarp. Så långt ingen unik händelse, om det inte varit för att fastigheten i själva verket är den välbevarade bensinstationen från 1950-talet. Vi fick en pratstund med Tobias, om folkavagnar, framtidstro och varför det var bättre förr.

Läs mer
#

Artur Ringart – om svårigheten att trappa ner

Få i mediasverige har en lika lång och gedigen erfarenhet. Mycket är det också honom vi har att tacka för att vi fortsatt fick chansen att se racing i världsklass på 90-talet. Vi fick en pratstund med journalisten och tv-profilen Artur Ringart – om kära minnen, F1-förare med hybris och svårigheten att trappa ned efter 60.

Läs mer
#

Emelie Liljeström – första svenska i STCC på 17 år

Hennes väg till STCC skiljer sig inte så värst från många andra. Karriären började med karting, innan hon växlade upp till raceklassen Radical, via Racinggymnasiet i Mjölby, följt av en lärorik säsong i Clio Cup. En sak är dock anmärkningsvärd – senast en svensk kvinna körde i STCC var Emelie Liljeström bara två år gammal. Vi fick en pratstund med det 19 åriga racinglöftet. Om debutsäsongen i STCC, jakten på sponsorer och framtiden.

Läs mer
#

Tobias Lyon – passion på två hjul

Du som följer racing känner nog igen rösten som med liv och lust kommenterar MotoGP-serien och speedway i Viasat Motor. Men vad drömmer egentligen en racingentusiast om mellan säsongerna? Vi fick en pratstund med tv-journalisten Tobias Lyon – om föräldraskap, kickar och vardagsjobbet som SO-lärare.

Läs mer
#

Greger Huttu – världens snabbaste virtuella racingförare

Vet du vad en alien är? Alltså inte den gröna sorten, utan den där andra. ”Alien” är nämligen också benämningen på de personer inom virtuell racing som kör nästan omänskligt fort. Finske Greger Huttu är precis en sådan.

Läs mer
#

Björn Wirdheim – med hela racingvärlden som arbetsplats

Få svenskar har varit närmare de glamourösa bensinångorna i Formel 1 än Björn Wirdheim. 2004 var han reservförare för Jaguar och en hårsmån från att landa en ordinarie styrning i F1. Ödet ville dock annorlunda, vilket dock inte gjort hans karriär mindre framgångsrik. Tvärtom – med stora framgångar i såväl japanska Super GT och den europeiska Le Mans-serien. Vi fick en pratstund med världsstjärnan Björn Wirdheim – om japansk racingkultur, egna karriären och om det var bättre förr.

Läs mer