Roadtrip

#

Riksettan

En gång var vägen Riksväg 1 Sveriges pulsåder. Riksettan är numera det kommersiella och populärkulturella namnet på landsvägen som band samman Stockholm och Helsingborg mellan åren 1945 och 1962. I turistsammanhang är det främst sträckan mellan Vaggeryd och Markaryd som marknadsförs under namnet Riksettan.

Läs mer
#

Alpenstrasse

Vissa delar av världen verkar som gjorda för att upplevas genom ett bilfönster. Vidsträckta alplandskap, undersköna kuststräckor och naturreservat som får dig att tappa andan av hänförelse är bara några, men naggande goda ingredienser som kan förvandla nästan vilket skruttigt litet fordon som helst, till ett upplevelsecentrum i världsklass.

Läs mer
#

Trollstigen

Översätter man det norska ordet stig till svenska får man ordet stege. Och det är denna liknelse normännen vill att Trollstigen ska ha. Till topps via Trollstegen.

Läs mer
#

Ullapool

I själva verket sträcker sig kuststräckan mellan skotska Ullapool och Kyle of Lochalsh inte mer än 8 mil fågelvägen. Men vi som sitter fastnitade i evolutionens vingbefriade skruvstäd får snällt sätta sig i bilen och färdas de dryga 24 milen längs höglandets slingrande kustvägar. Och det är värt varje kilometer.

Läs mer
#

Vildmarksvägen

Vill du uppleva den Norrländska vildmarken från sin mest genuina och oredigerade sida? Då är länsväg 342 mellan Vilhelmina i södra Lappland och Strömsund i norra Jämtland – även kallad Vildmarksvägen – ett måste.

Läs mer
#

Sagoväg (mellan Bremen och Hanau)

Låt oss ta er med på en resa till Sagornas värld, där du får stifta närmare bekantskap med karaktärer som Askungen, Törnrosa och Snövit och de sju dvärgarna. Nej, det handlar inte om en tripp till Disneyland i Paris.

Läs mer
#

Höga Kustenslingan – ett svenskt världsarv

Den här månaden beger vi oss till Norrlands östkust. Från Högakustenbron i söder till det lilla fiskeläget Skeppsmaln i norr sträcker sig ett av Sveriges mest sevärda världsarv. Höga Kusten utsågs till världsarv 2000. Skälet till utmärkelsen är områdets minst sagt säregna landhöjningsgeologi. Genom hela härligheten skär E4:an som en kniv genom varmt smör och förbinder områdets olika sevärdheter för den som törstar efter äventyr, natur och unika smakupplevelser.

Läs mer
#

Silvervägen – 100 mil som är guld värd

För över 2 000 år sedan byggde romarna Silvervägen. Syftet var att främja handel och att göra det enklare med truppförflyttningar. Längs den cirka 100 mil långa transportsträckan radar idag några av Spaniens vackraste städer upp sig som ett exklusivt pärlband, från andalusiska Sevilla i söder till turist- och universitetsstaden Gijón i norr.

Läs mer
#

Indalsleden – Sveriges vackraste turistled

Skönhet kan ha många ansikten. Men det finns en typ av odiskutabel skönhet som är universell: den orörda naturen. Kanske är det därför som så många väljer att ta omvägen om Indalsleden som sträcker sig via väg 87 mellan Östersund och Sundsvall. Här, vid Indalsälvens dalgång från Jämtlandsfjällen till Sundsvallsbukten, bjuds du på en vidunderlig naturupplevelse som skulle få vem som helst att bli religiös.

Läs mer
#

Här hittar du Sveriges bästa rastplatser

Har du någon gång kört bil när du varit riktigt trött? Hemsk känsla, eller hur? Faktum är att trötthet är ett försummat trafiksäkerhetsproblem. Statens väg- och transportinstitut (VTI) uppskattar att så mycket som 40 procent av alla trafikolyckor orsakas av trötthet eller att föraren har somnat bakom ratten. Faktum är att en trött bilförare kan vara lika farlig som den som kör rattfull. Det sätter behovet av bra, välskötta och trivsamma rastplatser i en helt ny dager, eller hur?

Läs mer
#

Mittelrhein – Rhendalens omslagsflicka

I vårt sökande efter Europas bästa och skönaste temavägar har turen den här gången kommit till sträckan mellan de tyska städerna Koblenz och Rüdesheim. Mittelrhein anses av många som Rhendalens vackraste delar. Här bjuds det på natursköna vyer, branta vinberg, vinorter, borgar och mycket mer.

Läs mer
#

Norrskensvägen – allt ljus på naturupplevelsen

Ju längre norrut du kommer, desto glesare blir det mellan byarna. Längs vägen handlar det till 90 % om orörd natur – och vilken natur sen. Norrskensvägen går genom Finland, Sverige och Norge. Den tar sin början på båda sidor av gränsen mellan Finland och Sverige. Närmare bestämt i tvillingstäderna Tornio och Haparanda, vid Bottenviken. Därifrån följer riksväg E8 och väg 99, via Kilpisjärvi i norra Finland och vidare genom Norge till Tromsø vid Norra Ishavet.

Läs mer
#

Äventyrsvägen – Norge när det är som vackrast

Alla vägar bär till äventyret. Åtminstone tre av dem. Mellan Norges största och näst största stad skär Rv7, 50 och 52 genom ett sällan skådat landskap – fullproppat med naturupplevelser och aktiviteter för den friluftstörstande. Här bjuds det på sköna vyer som Hardangerfjorden och Sognefjorden och en mix av vattenfall, glaciärer, höga snötäckta berg och gröna dalar. Följ med på en resa mellan Oslo och Bergen.

Läs mer
#

Utvandrarnas väg – nio historiska mil

Den stora svenska folkvandringen mellan 1840 till 1930 känner du säkert till. Under den perioden lämnade runt 1,5 miljoner personer svenskar fosterlandet bakom sig med förhoppning om ett nytt, bättre liv i Amerika. Det uppskattas att 150 svenskar om dagen emigrerade över Atlanten bara år 1882.

Läs mer
#

Highway 61 – en amerikansk klassiker

Ibland är en väg mer än bara asfalt och vägskyltar. Där resan blir minst lika viktig som målet. Den mytomspunna vägsträckan mellan Wyoming och New Orleans bjuder på 2 300 kilometer av natursköna vyer. Här kan du låta upptäckarglädjen spela fritt medan ruffiga samhällen, majsfält och musikaliska milstolpar passerar utanför rutan.

Läs mer
#

Grossglockneralpvägen – sommarens höjdpunkt

Nu är det dags att blicka uppåt. Väldigt mycket uppåt. Grossglockner är Alpernas majestätiska bergmassiv som med sina 3 798 meter över havet är Österrikes högsta punkt. Hit når du på ett sätt: genom Großglockner Hochalpenstrasse. Vägen bjuder på en unik panoramavy över mäktiga berg och glaciärer.

Läs mer
#

Sverigevägen – inkörsporten till den svensk-tyska historien

Att Sverige och Tyskland har haft mycket med varandra att göra genom historien är inget nytt. Men visste du att det än idag finns en dedikerad ”Sverigeväg” genom Tysklands norra domäner? Schwedenstrasse bär dig fram genom svensktiden som varade från cirka 1630-1815. Temavägen bjuder på många valmöjligheter och bär dig via hansestäder som Greifswald, Stralsund och Wismar.

Läs mer
#

Sagavägen – från ett världsarv till ett annat

Det var en gång en väg, och den vägen gick från kust till kust – från Örnsköldsvik i Ångermanland, ända till Brönnöysund vid norska Atlantkusten. Den 67 mil långa resan bjuder på massor av spännande upplevelser och en mångfacetterad natur som alltid visar sig från sin bästa sida, oavsett om det är varm högsommar eller snöbetäckt vinter. 

Läs mer
#

Fäbodvägen – en jämtländsk resa genom kulturhistorien

Har du hört talas om vägen mellan Börtnan och Persåsen? Chansen är kanske inte överdrivet stor, men på denna relativt korta sträcka passerar du 30-talet fäbodar, som dels gett namn åt vägen vi färdas på men också representerar en epok som tar oss cirka 300 år tillbaka i tiden.

Läs mer
#

Är Amalfikusten Europas vackraste bilväg?

Amalfikusten (la Costiera Amalfitana) är en av Italiens många natursköna vägar. Belägen på den södra kustlinjen av Den Sorrentiska Halvön profileras sträckan som ”Europas vackraste”. Ett föga ödmjukt anspråk, men med sina slingrande vägar, undersköna vyer och natur landar det inte särskilt långt från sanningen.

Läs mer
#

Kerry-ringen – ett irländskt kuttersmycke

Vem älskar inte en väg som lockar med ett dramatiskt landskap. Ring of Kerry – eller Kerry-ringen på Irlands sydvästra spets anses av många bjuda på landets vackraste vyer. Följ med på 17 mil av naturlig perfektion.

Läs mer
#

Vidunderlig skönhet över Sankt Bernhardspasset 

Jakten på natursköna bilvägar fortsätter. Den här månaden tar vi en alldeles särskild omväg, över Sankt Bernhardspasset (San Bernardino) som förbinder nordvästra Italien med Schweiz. Passets topp sträcker sig 2469 meter över havet. Vägen dit är en upplevelse i sig, med en genomsnittlig lutning på smått hisnande 6,2 grader.

Läs mer
#

Smakfullt i Chianti

Du behöver inte vara en vinfantast för att uppskatta Toscanas frodiga, italienska landsbygd. Det undersköna landskapet är i det närmaste sagolikt när olivlundar, vinrankor och traditionella travertinebyar avlöser varandra utanför bilfönstret. Tillsammans bildar de en upplevelse för alla sinnen. Välkommen till Chiantivägen.

Läs mer
#

Highway 1 – en världskändis bland bilvägar

Solen, värmen, vyerna, avstickarna och metropolerna. Det är svårt att inte bli förförd av klassiska Highway 1, vägen som löper längs Kaliforniens västkust och förbinder städerna Los Angeles och San Francisco. Sträckan bjuder på en av världens vackraste och mest varierande bilfärder. Och redan någon timma utanför Los Angeles tar naturen över.

Läs mer
#

Temaspecial: Resa på Autobahn

Att ta bilvägen via tyska Autobahn är ett effektivt sätt att snabbt ta sig ner på kontinenten. Däremot gäller det att vara uppmärksam. Tempot kan vara högt och trafiken tät. Det tar en stund att bli varm i kläderna och hitta rytmen. Därför har vi satt ihop en lista på punkter som kan vara bra att tänka på när du rullar ut från Kielfärjan och äventyret ska börja på allvar.

Läs mer
#

Bilsport Performance och Custom Motor Show 2016

Rekordmånga valde i år att fira påsk på Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmiamässan i Jönköping. Närmare bestämt 88 792 personer. Och kanske är det inte så konstigt när det bjuds på motorburna skönheter från hela Europa på ett och samma ställe.

Läs mer