Tobias Johansson – en professionell fartdåre

Som femåring satt han i farfars knä och körde bil på bondgården där han växte upp, vid sex hade han lärt sig att köra traktor. Och när han var sju år gammal fick han sin första bil – en Fiat 127 special. Vi har pratat med Tobias Johansson – AD butiksägaren i Ludvika som är rallyproffs på fritiden. 


Runt om i världen har han tävlat i rally – en motorsportstävling på längre sträckor. I rally kör man på specialsträckor som är avstängda för annan trafik, ofta i skogen. Mellan specialsträckorna kör man på “transportsträckor” där de allmänna trafikreglerna gäller och för att snabbast ta sig från start till mål tar föraren hjälp av en kartläsare. 

Tobias tycker att det är farten och känslan när allt stämmer som är tjusningen med rally – och det har han fått uppleva många gånger. Utöver ett femtiotal segrar i diverse tävlingar i Sverige och Europa har han vunnit SM, Svenska Rallycupen ett VM-silver för N4 bilar i Spanien. På frågan om varför han tror att han har varit så framgångsrik inom sporten svarar han att han har gjort läxan, lärt av sina misstag och tränat hårt. Sen är det klart att en dos talang och hans målmedvetenhet och vilja har hjälpt honom på vägen. 

Comeback efter tolv år
Efter ett uppehåll på tolv år köpte han en bil, hörde av sig till sin gamla kartläsare och anmälde sig till Supercupen för skoj skull – för sen kamma hem förstapriset. Och den trenden har hållit i sig. I åtta av tolv tävlingar han vunnit, i en bil för 300 000, över hela Sverigeeliten som tävlar i bilar för två till fyra miljoner. Själv är han glad att de gamla takterna sitter i och förklarar att “så länge bilen har hållit så har vi vunnit”. Vi pratar om en comeback som heter duga. Detta har Volkswagen uppmärksammat och vill nu låta Tobias provköra för deras rallycross team. Framtiden ser ljus ut och vi fortsätter att hålla tummarna för AD… eller vi menar Tobias.