Ge bilen kärlek efter semestern

 

Visst älskar man att vara ledig? Och att komma in i semesterlunket? Att äta en glass per dag känns helt rimligt? Det kanske till och med blir en och annan i bilen? Eller chips och kakor? Men så en dag ser du plötsligt klart. Du noterar fläckar och smulor i baksätet och fågelbajs och döda flugor på vindrutan – det är dags att storstäda bilen. Här delar vi med oss av tips och trix.

 

  1. Sitter takboxen kvar efter semestern? Det är lätt att skjuta på att ta av den – ”jag tar det i morgon” kan det låta. Takbox är väldigt bra för att kunna lasta på bilen och tack vare den kanske du kan klara dig på en mindre bil. Men det gäller att komma ihåg att plocka av den när den inte längre behövs. Just för att hålla nere bränsleförbrukningen. Vårt tips är att börja med just det – att ta av takboxen.

 

  1. Kom ihåg att torka torrt runt dörrlister, baklucka och huv när du tvättat bilen. Det gör att du undviker att vatten ligger kvar och orsakar rost. Och tänk på att när du tvättar bilen på vintern är det extra viktigt att torka bilen ordentligt så att vattnet inte blir till is.

 

  1. Låt inte bilen självtorka i solen. Det kan leda till torkfläckar och det är aldrig snyggt. Prova istället att använda en diamantduk eller mikrofiberduk för att torka rent.

 

  1. När du ska göra rent sätena – börja med att piska upp allt damm om du har tygsäten. Detta gör du en stund innan du dammsuger, så att dammet hinner lägga sig. En helt vanlig mattpiska fungerar perfekt. Pricken över i:et är att använda en klädvårdsrulle på sätena efteråt, så du får upp det sista som dammsugaren missat.

 

  1. Torka av sätena med en fuktig trasa och dosera skumschampo för textil eller skinnklädsel. På AD hittar du produkter för att hålla din bil ren och fräsch.

 

  1. Det är lätt att glömma bort att fylla på spolarvätskan. Vårt tips är att se till att det finns en liter färdigblandad spolarvätska i bilen. Så du klarar den där mörka kvällen på den skitiga vägen exempelvis.

 

  1. Fram- och bakruta kan du enkelt spola rent med lite spolarvätska, men glöm inte sidorutorna. Därför kan det vara smart att ha liten flaska med fönsterputs, eller putsdukar i bilen.

 

  1. Det är toppen att ha servetter eller papper i handskfacket. Man vet aldrig när det kan komma till användning.