Hallå där: Hans Torsborn, packexpert på AD

Ibland räcker inte bagageutrymmet till. Då kan det vara värt att satsa på en smart takbox, cykelhållare eller dragkrok till bilen. Vi ringde upp Hans Torsborn på AD i Ulricehamn och bad honom ge sina bästa tips.

Vad är bra att tänka på när man ska köpa takbox?
– Först och främst ska du tänka på vad syftet är, det vill säga om du främst ska använda den på sommar- eller vintersemestern. Det finns skillnader i konstruktionen som kan bli avgörande beroende på vad du tänker lasta. En genomsnittlig bil lastar cirka 75 kilo på taket och en takbox med lastbågar väger tillsammans cirka 20–25 kilo. Det spelar även roll vad du har för bil. Var säker på att takboxen passar just din bilmodell. Vi erbjuder både korta och långa takboxar.

Och om man ska installera en dragkrok till husvagnen?
– Bör tänka på vad bilen får dra, men även ditt körkort avgör hur tungt släp du får dra med ett vanligt B-körkort får du dra ett lätt släp, det vill säga max 750 kilo (som lätt släp räknas även släpfordon med en totalvikt över 750 kilo förutsatt att dragfordonets och släpfordonets sammanlagda totalvikt inte överstiger 3,5 ton, reds anm).

Kan man installera dragkrok på egen hand?
– Det går bra att montera själv, men om du är osäker rekommenderar vi att du tar hjälp av en verkstad. Hur du fäster dragkroken varierar. Oftast finns fästpunkter, annars kan du själv behöva göra hål för krok och elkontakt.

Att packa inför sommarens långresa är en vetenskap i sig. Vilken utrustning kan man hitta hos er?
– Utöver takboxar och dragkrokar har vi även cykelhållare för dragkrok. Utöver det gäller det att packa smart.

Hur gör man då?
– Stuva lasten mot ryggstödet och bagageutrymmets sidor. Lägg den tyngsta lasten underst och i mitten. Lasta ingenting tungt ovanför ryggstödet.  När det gäller takboxen så kontrollera dess maxlast (inklusive takbox och lastbågar/takräcke). Packa tätt och tänk på att inte ha för tunga saker i boxen.