Hallå där: Henrik Pommer, lackexpert på AD

Henrik Pommer driver AD's butik i Ängelholm. Det han inte kan om bilar är antagligen inte värt att veta. Bland annat vet han ett och annat om hur man vårdar billacken på bästa sätt. Vi bad Henrik dela med sig lite av sin stora kunskap.

Vilka yttre faktorer har störst påverkan på lacken?
– Solens UV-strålning har stor påverkan. Men även stenskott och smårepor.

Och på vintern – är det något man behöver göra för att hålla lacken fin?
– Då är det främst trafikfilm och salt som påverkar. För att få bort detta krävs någon form av avfettning.

Om jag ska polera min bil. Hur går jag tillväga? 
– Börja med att ge bilen en avfettning, så att den blir riktigt ren. Sedan avgör lackens skick processen. Är den riktigt dålig bör du helst polera i tre steg som avslutas med en finare polering och ett lackskydd/vax. Om du har en ganska ny bil så kan det räcka med lackpolish. Behövs mer så kan man köra två steg.

Finns det några tumregler för att vårda lacken?
– Mellan vaxningarna kan man ha ett bra bilschampo med något glanshöjande medel som gör att vaxfilmen håller så länge som möjligt.

Hur ofta ska man polera bilen?
– Jag rekommenderar två gånger per år. Vaxet håller i regel inte längre än så. Det gäller i regel alla bilar. Det är bra att göra det inför vintern. Det är nämligen lättare att hålla bilen ren när den är nyvaxad. Det är för att salter och vägsmuts inte fäster lika lätt. Sedan tycker de flesta att det är roligt att göra det inför sommaren.

Finns det något man absolut inte får göra? 
– Man ska inte börja tvätta bilen nerifrån. Där är det som smutsigast. Om du får smuts i svampen och drar den över hela bilen kan det bli repor. Du ska heller inte polera/vaxa i starkt solljus. Då riskerar vaxet att bränna fast.

Något annat man bör tänka på?
– I vissa polermedel kan det finnas krita. Om det kommer på svarta lister kan det vara svårt att få bort. Jag rekommenderar att man maskerar plastdetaljer. Annars är det svårt att få listerna rena efteråt.

Vilken utrustning bör man ha hemma?
– Något som alltid ska finnas är ett bra bilschampo, en rejäl svamp och en stor hink – då smutsas inte vattnet ner så fort. Ett rejält sämskinn är också bra att ha, så att man kan torka av bilen efteråt för att undvika kalkringar.

När det gäller poleringen – vad rekommenderar du, maskin eller för hand?
– Maskin är att rekommendera. Resultatet blir bättre då. Det finns i regel två varianter av maskiner: cirkulerande och oscillerande. Är man nybörjare så är en oscillerande maskin lättare att använda.

Vad innebär oscillerande?
– En cirkulerande snurrar bara runt. En oscillerande däremot snurrar runt, men rör sig samtidigt i sidled vilket mer liknar en handpolerande rörelse.

Henriks 5 bästa tips för en skinande billack:
1. Använd avfettning innan polering.
2. Tvätta bilen regelbundet – gammal smuts är svår att få bort.
3. För att undvika kalkringar gå över bilen med ett sämskinn efter tvätt.
4. Vaxa inte bilen i direkt solljus.
5. Använd en oscillerande polermaskin.