Krånglar bilen? Här är det vanligaste felen.

Visst är det irriterande när bilen krånglar. Men lugn, du är inte ensam om att råka ut för det. Förr eller senare går bildelar sönder, så är det bara. Inte helt överraskande är den vanligaste orsaken slitage. Och om det händer kan det vara tryggt att veta att du alltid har nära till AD Bildelar eller AD Bilverkstad. Här är de vanligaste felen enligt Bilprovningen.

Tips och råd
Krånglar bilen?

Infästningar

Det är vanligt att hitta fel på infästningar där olika delar sitter fast i fordonets stomme. Vanligast är helt enkelt att stommen har rostat.

Allvarligast är rostskador på andra delar som sitter fast i stommen. Till exempel där hjulen eller delar av styrsystemet sitter fast. Finns det rostskador här kan det hända allvarliga olyckor vid häftiga inbromsningar eller vid snabba undanmanövrar.

Däck

Slitna däck med otillräckligt mönsterdjup ökar risken för vattenplaning. Däckslitage ökar även risken för sladd och punktering. Ofta är däcken olika slitna, en bra regel är då att ha de minst slitna däcken bak. Viktigast för att bilen ska uppföra sig stadigt på vägen är just bakhjulen.

Mönsterdjupet ska alltid vara minst tre millimeter på däcket, är det inte det är det dags att byta. Vissa däck t.o.m. särskilda mönster där det syns när tremillimetersgränsen är nådd.