VÄLJ TVÄTTPLATS

Välj helst en lokal tvätthall. Då är du säker på att smutsen från bilen tas om hand på rätt sätt. Dessutom finns där oftast olika praktiska hjälpmedel, som exempelvis torkställningar för mattor. Automattvätt räcker inte till för att rengöra bilen riktigt ordentligt och grundligt. Rostutsatta ställen som hjulhus och dörrkanternas insida måste rengöras för hand. Att tvätta bilen hemma är ingen bra idé. Smutsen från bilen innehåller giftiga tungmetaller och oljerester, som kan förorena naturen.

BÖRJA INVÄNDIGT

1. Mattorna

Ta först ut mattorna och tvätta dem, helst med högtryckstvätt och bilschampoo. Mattorna kan sedan hänga på tork under tiden du rengör resten av bilen. Då undviker du att de läggs tillbaka våta med risk för mögel.

Varning!

Använd absolut inte vinylglans på mattorna. De blir hala av det och kan medföra trafikfara.

2. Dammsug

Ta ut allt som går att ta loss invändigt innan du börjar. Dammsug noggrant och försök komma åt i alla små skrymslen. Speciellt under sätena brukar mycket grus samlas. Ha ett specialmunstycke för tyg på dammsugaren när du rengör sätena för att inte riskera att skada dem. Använd inte fläckborttagningsmedel om det inte är absolut nödvändigt. Risken finns att fläcken bara sprider ut sig. Var försiktig med vattnet. Om du har lädersäten ska du tvätta dem med specialanpassat läderrengöringsmedel. T ex: Autoglym Leather Cleaner, 500 ml. När du dammsuger instrumentpanelen och plastytorna ska du ha ett munstycke med mjuk borste så att du kommer åt i alla skarvar.

3. Rengör

Använd en lätt fuktad trasa med milt rengöringsmedel, t ex : Autoglym Interior Shampoo, 500 ml. som är också bra att använda till plastytorna. För knappar och liknande är en mjuk tandborste eller en större mjuk make up-borste ett lämpligt alternativ.

Varning!

Använd inte mycket vatten. Det kan rinna in i reglage och andra känsliga delar och ställa till skada. Använd inte vinylglans högst upp på instrumentpanelen. Den kan göra panelen så blänkande att du får svårt att se ordentligt vid körning i solljus.

TVÄTTA FÖNSTREN

Bilens fönster samt backspeglarna tvättas bäst rena med t ex: Sonax fönsterputs +50% 750ml.

DAGS FÖR KAROSSEN

1. Fetta av

För att karossen ska bli ordentligt ren krävs avfettning, t ex Sonax Xtreme intensiv avfettning 1l. Och här ska du lägga ner mycket jobb. Slarvas det i detta moment kan följderna bli tråkiga med bland annat obehagliga repor. Ett tips mot flygrosten på karossen är också : Selaclean Proff Iron X-it  500 ml. Läs anvisningen på flaskan noga, speciellt när det handlar om miljöavfettningsmedel som behöver spädas. Avfettningsmedel i koncentrerad form kan nämligen skada lacken på bilen. Börja nerifrån och gå uppåt. Då slipper du att smuts rinner ner över resten av bilen och lämnar ränder som kan vara svåra att få bort. Låt avfettningen verkar några minuter.

2. Spola

Använd helst en högtryckstvätt t ex: AVA Master 60, men även en vanlig slang med reglerbart munstycke kan duga. Var noga med att skölja bort avfettningen ordentligt så att lös smuts och grus försvinner. Spola nerifrån och upp i svepande sidogående rörelser. Detta eftersom det nästan alltid finns kvar rester av avfettningen som kan hjälpa till att lösa upp svår smuts ännu mer. Spola ordentligt under skärmar och på underredet. Speciellt viktigt är att få bort smutsen i skärmkanterna. Där blir det lätt rost.

3. Tvätta

Använd schampo t ex : Sonax glansschampo 1 lit. Börja med taket och huven, sedan rutorna och sist längs sidorna nertill. Var speciellt noga med att tvätta insidan av dörrkarmarna och under dörrarna - där samlas ofta smuts som orsakar rost. Ha mycket vatten och skölj svampen ofta. Detta för att undvika att gruskorn fastnar och orsakar repor. Fälgarna rengör du med bäst med Sonax Xtreme fälgrengöring +50% 750ml. Torka bilen ordentligt torr – Med syntet sämskinn t ex : AutoGlym InstaDry duk eller med Sonax Super Dry Towel.

4. Vaxa bilen

En nyvaxad bil är lättare att hålla ren eftersom smutsen inte fäster lika lätt. Stryk ett tunt skikt vax över bilen i ett svep. När det har torkat bildas en vitaktig hinna som är mycket lätt att polera bort. För bilar med metalliclack finns speciella vaxer, som är speciellt skonsamma för repor i klarlackskiktet. Om det är länge sedan bilen vaxats ska du använda lackrengöringsmedel (cleaner) innan vaxningen. Ett annat tips är latmans varianten med Sonax Carnauba Spraywax 500 ml.                                                                    

TA HAND OM LACKSKADOR

Lackeringen är mycket viktig för bilens rostskydd. Därför är det viktigt att ta hand om skadorna innan rosten fått fäste. Lackskadorna är vanligast i bilarnas fronter. Små skador bättras enklast med ett lackstift. Större skador kräver att lös färg och rost avlägsnas med en punktbläster eller kniv. Lägg sedan på grundfärg/rostskyddsfärg med en fin pensel.

GLÖM INTE DÄCKEN

Efter tvätten blir däcken ofta trist gråa i färgen. För att få tillbaka nybilskänslan kan du spraya på däckglans. Det gör mycket för helhetsintrycket. Däcken blir som nya. Med t ex: Chemical Guys Tire Kicker Extra Glossy Tire Shine, 473 ml.